FABULOUS FOODIE INTERVIEW 2017

Interview: Foodies Have Arrived

In de serie Fabulous Foodies staan Foodies die wij geweldig vinden centraal. We interviewen ondernemers met een idee, met een droom en met een grote passie voor eten, reizen en genieten.

Foodies Have Arrived is een groot fan van Betjeman & Barton. We zijn dan ook zeer vereerd dat Marion van den Blik aanschuift in onze nieuwe rubriek Fabulous Foodies. Marion van den Blik is eigenaresse van Betjeman & Barton Nederland, runt twee winkels in Den Haag, een webshop en levert aan diverse horecagelegenheden door heel Nederland. Als echte theeliefhebber vertelt ze ons alle ins en outs over het prachtige theemerk Betjeman & Barton.

Foto: Femque Schook van Fem Fotografie

1. Kun je ons iets meer vertellen over Betjeman & Barton en hoe jij hiermee in aanraking bent gekomen?

Ik was al jaren een groot theeliefhebber, maar ik begon mijn carrière als directiesecretaresse. Naast mijn passie voor thee was ik ook een groot liefhebber van wijn en werkte ik jarenlang voor de Golden Ton Résidence Group. Daarnaast ben ik ook een behoorlijk amateurkok. Ik kook heel graag en heb dan ook veel leuke gasten aan mijn tafel gehad. Door mijn passie was ik dus altijd bezig met combinaties van eten en drinken. Het nadeel van wijn, hoe lekker ook, is dat er alcohol in zit. Je kunt dus niet onbeperkt wijn drinken en zo’n 30-35 jaar geleden ontdekte ik thee als vervanger van wijn.
Helaas kon je toen in Nederland geen goede thee kopen. Ik kwam regelmatig in Londen voor zaken of een stedentrip en kocht dan regelmatig thee bij Fortnum en Mason. Tijdens een van mijn zakenreizen naar Parijs ontdekte ik een winkel waar de heerlijke geur van thee mij tegemoet kwam: Betjeman & Barton. Ik vond het prijzig, maar besloot uiteindelijk toch wat thee mee te nemen. Bij thuiskomst was ik aangenaam verrast; dat thee nog zo lekker kon smaken, waanzinnig. Vanaf dat moment ben ik er privé thee gaan kopen. Ik besloot altijd via Parijs te gaan op de terugweg van mijn zakenreizen en liep dan met tassen vol thee de winkel uit.
Op mijn 39e kreeg ik het gevoel dat ik iets anders wilde en liep al een tijdje met het idee om een eigen zaak te beginnen. Tijdens een vakantie besloot ik een theewinkel en bijbehorende groothandel te beginnen. Ik schreef een brief aan de eigenaar van Betjeman & Barton. Binnen twee dagen kreeg ik antwoord en mocht ik komen praten. Een jaar lang bereidde ik me goed voor; ik las veel over thee en natuurlijk was het belangrijk om veel te proeven. Ook liep ik twee weken stage in de winkel in Parijs. De eerste winkel opende ik in de Fredrikstraat en 15 jaar geleden verhuisde de winkel naar de Denneweg. Daarna volgde in 2011 de winkel aan de Aert van der Goesstraat.
Betjeman & Barton werd in 1919 in Parijs opgericht door de Engelse heren Arthur Betjeman en Percy Barton. Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren zij in Frankrijk gestationeerd. Arthur Betjeman werd verliefd op een Parisienne en besloot toen te blijven. Samen met Percy Barton opende hij in 1919 de eerste winkel aan de Boulevard Malesherbes. Hier zitten ze nu nog steeds.

2. Wat is voor jou het hoogtepunt van 25 jaar Betjeman & Barton in Nederland?
Ik vind het erg leuk dat ik iets heb gecreëerd onder consumenten. Toen ik begon was thee gewoon een abominabel product. We hadden niet veel speciale theeën in Nederland en ik was de eerste in Nederland die met een heel goed merk kwam, maar ook met een prijs. Ik denk dat ik wel het voortouw heb genomen om de Nederlandse consument wakker te schudden voor thee. Nu schieten de theewinkels als paddenstoelen uit de grond en dat vind ik erg leuk. Samen kunnen we de consument veel bewuster maken van hoe mooi thee kan zijn.

3. Wat maakt thee volgens jou zo bijzonder?
Thee is zo gevarieerd. Er zijn veel klassieke theesoorten en het is een product met zoveel variëteiten. Er zit ook een heel bijzondere cultuur omheen. Je moet thee echt leren drinken en waarderen. Je moet ook een referentiekader opbouwen om een mooie/goede thee te herkennen.
Mijn favorieten zijn de Oolong Vert Jade (kort geoxideerd) uit Taiwan, Yunnan een zwarte thee uit China of een mooie groene thee uit Japan.

4. Wat eet/ drink je elke dag? Waar kun je niet zonder?
Ik kan niet zonder thee. Ik begin mijn ochtend altijd met het zetten van een grote pot thee. Als ik moet werken neem ik de thermoskan mee. Ook ontbijt ik in de zomer graag met Griekse yoghurt met vers fruit, noten en geroosterde zonnebloempitten en in de winter kan ik echt genieten van havermout. Het geeft me een lekker warm gevoel.

5. Waar mogen we jou ‘s nachts voor wakker maken?
Oesters en kaviaar; een pure delicatesse.

6. Wat is jouw favoriete (thee)hotspot in Nederland?
Ik heb geen specifieke thee hotspot in Nederland, die is er gewoon nog niet. Maar er zijn wel een paar plekken waar ik graag kom, voor een kopje koffie bijvoorbeeld. Ik ga wel altijd voor kwaliteit. In Den Haag hebben ze een aantal leuke plekken, waaronder: de Pepermunt in de Frederikstraat, Crunch in de Piet Heinstraat, SamSam op het Noordeinde en het Vlaamsch Broodhuys. Mijn favoriete restaurant in Den Haag is Sequenza aan het Spui. Het is klein, huiselijk en er wordt fantastisch gekookt.

7. Wat is jouw favoriete (thee)hotspot in het buitenland?
In Parijs gebeurt het natuurlijk op theegebied. In Engeland wordt ook veel thee gedronken, maar van mindere kwaliteit. In Parijs is kwaliteit erg belangrijk en hebben ze verschillende goede theewinkels en theesalons. Mariages Frères heeft bijvoorbeeld een hele goede theewinkel. Ook de B Bakery Bus Tour in Londen vind ik erg leuk. In een rode dubbeldekker kun je genieten van een heerlijke afternoon tea, met thee van Betjeman & Barton.

8. Wat is jouw mooiste reiservaring?
Mijn reis naar India. Ik bezocht het Darjeeling-gebied en ontmoette de plantage-eigenaar, een heel bijzondere man. Ik was tijdens die reis niet in de ban van het Verre Oosten, maar vond het toch een heel bijzondere ervaring. Ik reisde ook naar Japan op uitnodiging van Betjeman & Barton Paris. Ik was zeer onder de indruk van de hoffelijkheid, vriendelijkheid en hygiëne daar. Thee drinken is daar uniek en echt waanzinnig. En het eten… Na 14 uur vliegen at ik mijn eerste sushi en dat was zo ongelooflijk lekker. De smaak en textuur zijn niet te beschrijven en ook niet te vergelijken met wat wij hier sushi noemen.

9. Waardoor raak jij geïnspireerd?
Mijn inspiratie komt van kunst, muziek en andere winkels. Ik kijk niet alleen naar het product, maar ook nar het ontwerp of een mooie etalage, de sfeer van winkelstraten of een mooie conceptstore. Ik hou erg van Kopenhagen.

10. Wat is jouw ultieme ondernemerstip?
Durf risico’s te nemen. Ondernemen is risico’s durven nemen, anders lukt het niet. Wacht niet te lang met het nemen van beslissingen en bedenk dat je niet kunt ondernemen in 40 uur per week.

11. Wat is je grootste foodblunder?
Een rood fruit crumble, waarbij ik zout in plaats van suiker had gebruikt.

12. Wat is je droom?
Ik wist al heel jong dat ik een eigen zaak wilde, maar niet in welke richting. Nu is mijn droom uitgekomen. Ik ben trots op het prachtige succes van 25 jaar Betjeman & Barton. Wel wil ik mijn blog verder professionaliseren, reizen en leuke nieuwe hotspots ontdekken. Daarnaast wil ik graag blijven genieten van musea en theater.

13. Welke thee zit er op zondagmiddag in je kopje?
Darjeeling first flush. Dit is thee van de eerste pluk na de winter en is dus ook een beperkte oogst. Het is een thee die prikkelt en je achterover doet leunen.

14. Als je de perfectie thee-spijs combinatie zou mogen maken, hoe zou deze erdan uitzien?
Dit is eigenlijk een heel gemakkelijke maar perfecte combinatie. Je neemt Oolong Vert Jade uit Taiwan, vers zuurdesembrood en doopt het brood in Arbequina olijfolie met zout. Goddelijk!

15. Wat is de geheime tip voor de perfecte kop thee?
Er zijn vijf gouden regels en ik heb er zes: Er zijn vijf gouden regels en ik heb er zes: 1. Gebruik twee theepotten. 2. Verwarm beide theepotten voor. 3. Gebruik 8 gram per liter thee. 4. Breng vers (bij voorkeur gefilterd) water aan de kook en schenk de thee in één keer op. 5. Laat de thee 3-4 minuten trekken (afhankelijk van de thee). 6. Giet de thee door een theezeefje in de andere pot. En dan is het tijd om te genieten.

16. Met wie zou je nog een keer een kopje thee willen drinken?
Paul McCartney, ik ben nog steeds fan van hem. Als hij in Nederland optreedt, ga ik altijd naar zijn concerten. Fantastisch.

Als echte theeliefhebber vond ik het erg leuk om Marion te interviewen. Ze is ongelooflijk positief, een echte ondernemer en zeer inspirerend. Vol enthousiasme deelde ze al haar kennis, ervaring en leuke tips. Bedankt Marion voor een hele leuke middag en ik kijk nu al uit naar mijn volgende bezoek aan je prachtige Betjeman & Barton theewinkel. Foodies Have Arrived

FABULOUS FOODIE – MARION FROM BETJEMAN & BARTON

The Fabulous Foodies series focus on foodies we think are great. We interview entrepreneurs with an idea, with a dream and with a great passion for food, travel and enjoyment.

Foodies Have Arrived is a big fan of Betjeman & Barton. We are therefore very honoured to have Marion van den Blik join us in our new feature Fabulous Foodies. Marion van den Blik is the owner of Betjeman & Barton Netherlands, runs two shops in The Hague, a webshop and supplies various catering establishments throughout the Netherlands. A true tea lover, she tells us all the ins and outs about the wonderful tea brand Betjeman & Barton.

 1. Can you tell us a bit more about Betjeman & Barton and how you came into contact with it?
  I had been a big tea lover for years, but I started my career as an executive secretary. Besides my passion for tea, I was also a great lover of wine and worked for the Golden Ton Résidence Group for many years. In addition, I am also a pretty amateur cook. I really love to cook and have therefore had a lot of nice guests at my table. So because of my passion, I was always busy with combinations of food and drink. The disadvantage of wine, however tasty it may be, is that it contains alcohol. So you cannot drink wine indefinitely and about 30-35 years ago I discovered tea as a substitute for wine.

  Unfortunately, you couldn’t buy good tea in the Netherlands at that time. I regularly visited London for business or a city break and would regularly buy tea at Fortnum and Mason. During one of my business trips to Paris, I discovered a shop where the delicious smell of tea met me: Betjeman & Barton. I found it pricey, but eventually decided to take some tea with me. Upon returning home, I was pleasantly surprised; that tea could still taste so good, insane. From then on, I started buying tea there privately. I decided to always go via Paris on the way back from my business trips and would walk out of the shop with bags full of tea.
  At 39, I got the feeling that I wanted something different and had been running with the idea of starting my own business for some time. During a holiday, I decided to start a tea shop and related wholesale business. I wrote a letter to the owner of Betjeman & Barton. Within two days I received a reply and was allowed to come and talk. For a year I prepared myself well; I read a lot about tea and of course it was important to taste a lot. I also did a two-week internship in the shop in Paris. I opened the first shop on Fredrikstraat and 15 years ago the shop moved to Denneweg. This was followed by the shop on Aert van der Goesstraat in 2011.
  Betjeman & Barton was founded in Paris in 1919 by English gentlemen Arthur Betjeman and Percy Barton. During World War I, they were stationed in France. Arthur Betjeman fell in love with a Parisienne and then decided to stay. Together with Percy Barton, he opened the first shop on Boulevard Malesherbes in 1919. This is where they are still today.
 2. What is for you the highlight of 25 years of Betjeman & Barton in the Netherlands?
  I really like the fact that I have created something among consumers. When I started, tea was just an abominable product. We didn’t have many special teas in the Netherlands and I was the first in the Netherlands to come up with a very good brand, but also with a price. I think I did lead the way in waking up the Dutch consumer to tea. Now tea shops are springing up like mushrooms and I really like that. Together, we can make consumers much more aware of how beautiful tea can be.
 3. What do you think makes tea so special?
  Tea is so very varied. There are many classic teas and it is a product with so many varieties. There is also a very special culture surrounding it. You really have to learn to drink and appreciate tea. You also have to build up a frame of reference to recognise a beautiful/good tea.

  My favourites are the Oolong Vert Jade (short oxidised) from Taiwan, Yunnan a black tea from China or a beautiful green tea from Japan.
 4. What do you eat/drink every day? What can’t you live without?
  I can’t live without tea. I always start my morning by making a big pot of tea. If I have to work I take the thermos with me. Also, in summer I like to have breakfast with Greek yoghurt with fresh fruit, nuts and toasted sunflower seeds and in winter I can really enjoy oatmeal. It gives me a nice warm feeling.
 5. What can we wake you up for at night?
  Oysters and caviar; a pure delicacy.
 6. What is your favourite (tea) hotspot in the Netherlands?
  I don’t have a specific tea hotspot in the Netherlands, there just isn’t one yet. But there are a few places I like to visit, for a cup of coffee for instance. I always go for quality, though. In The Hague, they have a number of nice places, including: the Peppermint in Frederikstraat, Crunch in Piet Heinstraat, SamSam on Noordeinde and the Vlaamsch Broodhuys. My favourite restaurant in The Hague is Sequenza on the Spui. It is small, homely and the cooking is fantastic.
 7. What is your favourite (tea) hotspot abroad?
  In Paris, it’s happening in the tea area, of course. In England they also drink a lot of tea, but of lesser quality. In Paris, quality is very important and they have several good tea shops and tea salons. Mariages Frères, for example, has a really great tea shop. I also really like the B Bakery Bus Tour in London. In a red double-decker you can enjoy a delicious afternoon tea, with tea from Betjeman & Barton.
 8. What is your best travel experience?
  My trip to India. I visited the Darjeeling area and met the plantation owner, a very special man. I was not captivated by the Far East during that trip, but still found it a very special experience. I also travelled to Japan at the invitation of Betjeman & Barton Paris. I was very impressed by the courtesy, friendliness and hygiene there. Drinking tea there is unique and truly insane. And the food… After 14 hours of flying, I ate my first sushi and this was so incredibly delicious. The taste and texture cannot be described, nor can it be compared to what we call sushi here.
 9. What inspires you?
  My inspiration comes from art, music and other shops. I not only look at the product, but also at the design or a beautiful window display, the atmosphere in shopping streets or a nice concept store. I really like Copenhagen.
 10. What is your ultimate entrepreneurial tip?
  Dare to take risks. Entrepreneurship is about daring to take risks, otherwise it will not work. Do not wait too long to make decisions and bear in mind that you cannot do business in 40 hours a week.
 11. What is your biggest food blunder?
  A red fruit crumble, where I had used salt instead of sugar.
 12. What is your dream?
  I knew very young that I wanted to have my own business, but not in what direction. Now my dream has come true. I am proud of the wonderful success of 25 years of Betjeman & Barton. However, I do like to further professionalise my blog, travel and discover fun new hotspots. In addition, I would like to continue enjoying museums and theatre.
 13. What tea is in your cup on Sunday afternoon?
  Darjeeling first flush. This is tea from the first picking after winter and is therefore also a limited harvest. It is a tea that excites and makes you sit back and relax.
 14. If you could make the perfect tea-food combination, what would it look like?
  This is actually a very easy but perfect combination. You take Oolong Vert Jade from Taiwan, fresh sourdough bread and dip the bread in Arbequina olive oil with salt. Divine!
 15. What is the secret tip for the perfect cup of tea?
  There are five golden rules and I have six: 1. Use two teapots. 2. Preheat both teapots. 3. Use 8 grams per litre of tea. 4. Bring fresh (preferably filtered) water to the boil and pour the tea all at once. 5. Allow the tea to steep for 3-4 minutes (depending on the tea). 6. Pour the tea through a tea strainer into the other pot. And now it’s time to enjoy.
 16. Who would you like to have another cup of tea with?
  Paul McCartney, I am still a fan of his. When he performs in the Netherlands, I always go to his concerts. Fantastic.

As a true tea lover, I really enjoyed interviewing Marion. She is incredibly positive, a real entrepreneur and very inspiring. Full of enthusiasm, she shared all her knowledge, experience and great tips. Thank you Marion for a very nice afternoon and I am already looking forward to my next visit to your beautiful Betjeman & Barton tea shop.
Foodies Have Arrived

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s