Oslo | city trip

(English below – Oslo | city trip)

Omdat ik al een aantal keren in Oslo ben geweest heb ik inmiddels al heel veel gedaan, maar ook heel veel niet. Gelukkig dat mijn zusje daar woont, dus ik ga er zeker nog een aantal keren naartoe om de nieuwste hotspots te bezoeken om die met jullie te delen.

In dit dit blog ga ik je – aan de hand van mijn ervaringen – vertellen hoe een weekend er uit zou kunnen zien. Het ligt er natuurlijk aan waar je voor kiest. Wij gingen de laatste keer op donderdag heen en zondag terug.

Het is natuurlijk altijd handig om een boekje over Oslo te kopen. Let echter wel op dat dit een een recente uitgave is, want er is het laatste jaar een aantal prachtige gebouwen geopend. Ik heb nog een boekje ‘Oslo 100%’ van Mo’media uit 2017. De boekjes 100% worden niet meer uitgegeven; de uitgeverij is inmiddels overgestapt op ‘Time To Momo’, maar helaas is er geen nieuwe uitgave van Oslo. Best wel jammer, aangezien Oslo toch echt wel een gave stad is om naar toe te gaan. Bij de ANWB kan je nog wel een reisgids kopen, maar ook deze is gedateerd want van 2017. Zorg in ieder geval voor een handige plattegrond (o.a. verkrijgbaar bij Visitor Centre in het Centraal Station in Oslo).

Tip: alle hieronder in vetgedrukt blauw genoemde restaurants, café’s, culturele attracties etc. heb ik in mijn eerdere blogs over Oslo al een keer uitgebreider besproken. Dus het is aan te raden die te lezen voordat je vertrekt.

Dag I
Goed. Je hebt je vluchten en hotel geboekt (zie mijn tips). Voor een weekend is het natuurlijk handig om met handbagage te reizen, dat voorkomt wachttijd op de heen- en de terugreis. Als je op Oslo Gardemoen aankomt, volg je de borden naar de treinen. Het kopen van de tickets is simpel, maar er zijn ook loketten waar je fijn wordt geholpen. In een half uurtje zit je met de Flytoget (sneltrein) in het centrum van Oslo. Zo tijd voor koffie! Daar heb je na de reis wel trek in. In de Østbanehallen (markthallen) die vast zit aan het Centraal Station kan je bij Steam Kaffebar een heerlijke koffie bestellen, want daar ben je inmiddels best wel aan toe. Het handige is dat tegenover Steam het Oslo Visitor Centre zit. Loop daar even naar binnen voor een handige plattegrond en misschien een up-to-date boekje met informatie over wat er zoal te doen is op het moment dat jij er bent. Je kan hier trouwens ook verschillende kortingskaarten krijgen op bijvoorbeeld openbaar vervoer, een boottocht boeken (handig!)
Vervolgens loop je naar je hotel om in te checken. Zo je bagage ben je kwijt, dus heb je je handen vrij.

Loop vanaf je hotel terug richting het Centraal Station en bezoek het Operahuset, de Deichman Bjørvika bibliotheek en loop daarna richting het Munchmuseet dat ook zeker een bezoek waard is. Misschien is het tijd voor een kopje thee of wellicht is het al tijd voor een aperitief. Op de 13de etage van het Munchmuseet zit Kranen Bar met een groot terras. Bij mooi weer zit je hier heerlijk en kan je genieten van het prachtige uitzicht en de heerlijkste cocktails.

Inmiddels heb je misschien wel trek gekregen. Loop terug naar het Opera House en ga naar de Radhusgate. Volg deze straat richting het stadhuis (Rådhuset ), je ziet links Cafe Skansen. Je herkent het direct aan de geel geschilderde buitenmuren. Er is een terras, maar eigenlijk is het binnen leuker, gezelliger. Geniet van een heerlijke Noorse maaltijd voordat je terug gaat naar je hotel. Of misschien drink je nog ergens iets. Ik denk dat je de na deze eerste, lange dag met veel indrukken heerlijk slaapt.

DAG II
Wij vonden het ontbijt in ons hotel er niet zo lekker uitzien, dus weken we uit naar het inmiddels vertrouwde Steam Kaffebar in de Østbanehallen. Dat is wel zo gemakkelijk want achter het centraal station begint de Akerselva; deze rivier loopt als een groene long door Oslo. Als je deze volgt maak je een leuke wandeling, want je komt via de rivier langs alternatieve galeries, prachtige oude industriële gebouwen die een nieuwe bestemming hebben gekregen, over bijzondere bruggen, langs mooie kunstwerken en de meest bijzondere nieuwbouw. Het rustige water wordt afgewisseld door kleine en grotere watervallen. Loop door totdat je bij de Mathallen komt; de eerste roodhal van Oslo. Inmiddels heb je vast wel trek gekregen, dus loop naar binnen en kijk je ogen uit. Er zijn delicatessenwinkels en restaurants en je zal er altijd een plekje vinden om iets te eten. Er zit trouwens ook een mooie theewinkel (sorry, die interesse blijft altijd). Loop na de lunch naar de wijk Grünerløkka. Dit is dé hippe wijk van dit moment. Ik zag er leuke barretjes, restaurants, vintage winkels en leuke terrassen. Slenter heerlijk maar vergeet niet te drinken. Dat kan bijvoorbeeld bij Godt Brød. Dit is een ambachtelijke bakkerij waar je kan ontbijten of lunchen, maar ook gerust naar binnen kan gaan voor koffie, thee of huisgemaakte limonade. Loop nu op je gemak richting Aker Brygge. Het is inmiddels misschien tijd voor een aperitief. Er zijn genoeg horecagelegenheden op Aker Brygge, maar misschien is de Thief Roof Bar dan wel de leukste. Een van de duurste hotels van Oslo, maar je hoeft er niet te slapen om er een drankje te drinken. Niet goedkoop, maar het uitzicht is gratis!
En dan is het tijd voor alweer voor het diner. Ik kan je Solsiden Restaurant van harte aanbevelen. Maar… het is er altijd vol dus reserveer zodra je je reis hebt gepland! Ze hebben overigens twee shifts. Wij hebben er een keer al om 16.30 uur gegeten. Dat lijkt heel vroeg, maar we hebben er overdag rekening mee gehouden en daarom het aperitief overgeslagen. We gingen om 21.30 uur van tafel, zijn vervolgens richting hotel gegaan en hebben toen nog een heerlijke cocktail bij Pier 42, de bar van Hotel Amerikalinjen, genomen. En zoals je begrijpt hebben we daarna heerlijk geslapen.

Dag III
Tja, wordt het team Kaffebar voor het ontbijt of een andere vestiging van Godt Brød vlak bij het Munch museum? Als het mooi weer is, is deze dag bij uitstek geschikt om naar de Vigeland Beeldentuin te gaan. Het is wat verder weg, ongeveer een uurtje lopen. Heb je daar geen zin in dan kan je natuurlijk een taxi nemen of vanaf het centraal station met bus 31. Of je neemt de Hop on – Hop off bus. Je kan opstappen bij het Centraal Station; de bus gaat via een aantal belangrijke gebouwen langs het Koninklijk Paleis naar het Vigeland Park. Je kan overal uitstappen en dat is misschien wel zo handig.
Zelf ben ik nog niet in het Vigeland Park geweest, maar het staat bovenaan mijn lijstje voor de volgende keer. Het park is eigenlijk een openluchtmuseum met beelden van één kunstenaar, Gustav Vigeland, en wordt ook wel het ‘blotebeeldenpark’ genoemd. De beelden symboliseren de kringloop van het leven. In het Kafe Vigeland serveren ze goede koffie en Noorse lekkernijen.
Heb je nog energie over dan kan je via een andere route teruglopen via het Koninklijk Paleis (heb je dat ook gezien) en dan loop je zo het centrum in. Misschien heb je zin om nog even te winkelen of het Stadhuis te bezoeken om de zaal te bekijken waar ieder jaar de Nobel Prijs voor de Vrede wordt uitgereikt. Ik kan je vertellen, dat is zeer indrukwekkend. Of je loopt de Aker Brygge op (er zit achter de Aker Brygge ook een mooi winkelcentrum) en brengt een bezoek aan het Astrup Faernley Museet. Mijn favoriete museum in Oslo. Ik denk dat je alweer trek hebt gekregen. Er is genoeg in de buurt, maar het Italiaanse restaurant Venti.Venti in het Astrup Fearnley kan ik van harte aanbevelen en ze hebben ook nog eens goede wijnen.

Dag IV
Na het ontbijt liepen we naar de haven tegenover het stadhuis, want we hadden tickets voor een twee uur durende boottocht. De tickets hadden we de eerste dag al gekocht bij het Oslo Visitor Centre. De boot vertrekt om 10.30 uur en is om precies 12.30 uur weer terug. Zorg dat je op tijd bent, want dan heb je de best kans op een goede plek (bakboord). Ter informatie: er is een bar waar je frisdrank en thee of koffie kan krijgen (kopen). We hadden best trek gekregen en omdat we om 14.00 uur richting luchthaven moesten zochten we snel een leuk terras voor een lichte lunch. Bij Pastis Bistrobar at ik de allerlekkerste toast avocado met een gepocheerd ei ooit, dat is een echte aanrader.
Nadat we de koffer bij het hotel hadden opgehaald liepen we naar het station en binnen no time waren we op Gardemoen. Daar geen toestanden zoals op Schiphol, dus we waren snel door de security. Op de luchthaven hebben we voorbij de security bij Fiskeriet nog een Scandinavische snack genomen met een glas wijn. Gelukkig maar, want we hadden een uur vertraging, waardoor we uiteindelijk pas om 20.00 uur op Schiphol aankwamen. Het ongemak van de vertraging waren we snel vergeten, want we keken terug op een heerlijk, inspirerend weekend in Oslo.

Tijdens de boottocht kan je het glazen wrakschip van heel dichtbij zien.

Wij waren precies 72 uur in Oslo, verdeeld over vier dagen. We hadden het gevoel er een week te zijn geweest en toch hadden we nog niet alles gezien. Kortom, we komen terug!

Winkelen
Oh ja. Misschien denk je wel: “Hoe zit het eigenlijk met de winkels. Daar heb ik niets over gelezen”. Dat klopt. Ik had er gewoonweg iedere keer dat ik in Oslo was geen tijd voor. En dat voor iemand die zelf twee prachtige thee- annex cadeauwinkels heeft gehad en dol is op het bezoeken van winkels met aparte concepten! Eigenlijk ondenkbaar toch? De volgende reis naar Oslo heb ik een doel. Ik ga een hele dag op zoek naar leuke winkels, zodat ik jullie kan vertellen waar je naartoe kan.

We gaan naar Parijs!
In mijn volgende blog ga ik je meenemen naar mijn geliefde Parijs. Ik krijg zoveel privé verzoeken of ik een leuk hotel(letje) weet en waar je kan gaan eten. Dus… à bientot!

Oslo | city trip

Because I have been to Oslo several times now, I have already done a lot, but also a lot not. Luckily, my sister lives there, so I will definitely be going there a few more times to visit the latest hotspots to share with you. In this blog, I will tell you – based on my experiences – what a weekend might look like. Of course, it depends on what you choose. Last time, we went on Thursday and came back on Sunday.

It is of course always useful to buy a booklet about Oslo. But make sure it is a recent edition, because a number of beautiful buildings have been opened in the last year. I still have a booklet ‘Oslo 100%’ by Mo’media from 2017. The booklets 100% are no longer published; the publisher has now switched to ‘Time To Momo’, but unfortunately there is no new edition of Oslo. Quite a pity, since Oslo really is a cool city to go to. At the ANWB you can still buy a travel guide, but this one is also dated because it’s from 2017. In any case, make sure you have a handy map (available, for example, from the Visitor Centre at Oslo Central Station).

Note: all the restaurants, cafés, cultural attractions, etc. highlighted in bold blue below have already been covered in my earlier blogs about Oslo. So it’s advisable to read those before you leave.

Day I
Good. You have booked your flights and hotel (see my previous blog Oslo | Sleeping) . For a weekend, it is of course convenient to travel with hand luggage, which prevents waiting time on the outward and return journeys. When you arrive at Oslo Gardemoen, follow the signs to the trains. Buying tickets is simple, but there are also ticket offices where you will be helped. In half an hour the Flytoget(express train) will take you to the centre of Oslo. Time for a coffee! You will be hungry after the trip. In the Østbanehallen (market hall), which is attached to the Central Station, you can order a delicious coffee at Steam Kaffebar, because you are now quite ready for it. The handy thing is that opposite Steam is the Oslo Visitor Centre. Drop in for a handy map and maybe an up-to-date booklet on what’s on when you’re there.
Then walk to your hotel to check in. That way, you’ve got rid of your luggage and your hands are free.

Walk from your hotel back towards Central Station and visit the Operahuset, the Deichman Bjørvika Library and then walk towards the Munchmuseet which is also worth a visit. Perhaps it is time for a cup of tea or an aperitif. On the 13th floor of the Munchmuseet, there is Kranen Bar with a large terrace. When the weather is nice, you can sit here and enjoy the beautiful view and the most delicious cocktails.

By now you may have become hungry. Walk back to the Opera House and go to Radhusgate. Follow this street towards the city hall (Rådhuset), you will see Cafe Skansen on your left. You can immediately recognise it by the yellow painted outside walls. There is a terrace, but actually it is more fun inside. Enjoy a delicious Norwegian meal before heading back to your hotel. Or maybe have a drink somewhere. I think you will sleep well after this first long day with many impressions.

DAY II
We didn’t like the breakfast in our hotel, so we went to the now familiar Steam Kaffebar in the Østbanehallen. This is easy because behind the central station begins the Akerselva; this river runs like a green lung through Oslo. If you follow it, you’ll have a nice walk, as the river will take you past alternative galleries, beautiful old industrial buildings that have been given a new purpose, over special bridges, past beautiful works of art and the most unusual new buildings. The calm water is interspersed with small and bigger waterfalls. Keep walking until you reach Mathallen, Oslo’s first foodhall. By now you must be hungry, so go inside and feast your eyes. There are delicatessens and restaurants and you will always find a place to eat. There’s also a lovely tea shop (sorry, I’m always interested). After lunch, walk to the Grünerløkka district. This is the hippest neighbourhood at the moment. I saw nice bars, restaurants, vintage shops and nice terraces. Have a nice stroll but don’t forget to drink. You can do that for example at Godt Brød. This is a traditional bakery where you can have breakfast or lunch, but you can also go inside for coffee, tea or homemade lemonade. Now walk at your leisure towards Aker Brygge. It might be time for an aperitif. There are plenty of places to eat at Aker Brygge, but perhaps Thief Roof Bar is the best. One of Oslo’s most expensive hotels, but you don’t have to sleep there to have a drink. Not cheap, but the view is free!

And then it’s time for dinner again. I can heartily recommend Solsiden Restaurant. But… It is always fully booked so make a reservation as soon as you have planned your trip! They have two shifts, by the way. Once we had dinner there as early as 4.30pm. That seems very early, but we took it into account during the day and therefore skipped the aperitif. We left the table at 9.30 p.m., went in the direction of the hotel and had a delicious cocktail at Pier 42 the bar of Hotel Amerikalinjen. And as you can imagine, we slept very well afterwards.

Day III
Well, will it be Steam Steam Kaffebar or a different branch of Godt Brød near the Munch museum? If the weather is nice, this day is perfect for going to the Vigeland Sculpture Garden. It is a bit further away, about an hour’s walk. If you don’t feel like it, you can take a taxi or bus 31 from Central Station. Or you can take the Hop on – Hop off bus. You can get off at Central Station and the bus will take you to Vigeland Park via a number of important buildings, including the Royal Palace. You can get off anywhere and that might be handy.
I have not yet been to Vigeland Park, but it is on the top of my list for next time. The park is actually an open air museum with sculptures of one artist, Gustav Vigeland, and is also called the ‘bare sculpture park’.

The sculptures symbolise the cycle of life. At the Kafe Vigeland, they serve good coffee and Norwegian delicacies.
If you still have energy left, you can take a different route back via the Royal Palace (have you seen that one?) and then walk straight into the centre. Maybe you would like to do some more shopping or visit the City Hall to see the hall where the Nobel Peace Prize is awarded every year. I can tell you, it is very impressive. Or you can walk up the Aker Brygge (there is also a nice shopping centre behind it) and visit the Astrup Faernley Musee. My favourite museum in Oslo. I guess you’ve already worked up an appetite. There is plenty around, but I highly recommend the Italian restaurant Venti.Venti in the Asdtrup Fearnley and they have good wines too.

Day IV
After breakfast we walked to the harbour opposite the Town Hall, as we had tickets for a two-hour boat trip. We had already bought the tickets on the first day at the Oslo Visitor Centre.
The boat leaves at 10.30 am and is back at exactly 12.30 pm. Make sure you are on time, as you will have the best chance of getting a good spot (port side). For your information: there is a bar where you can get (buy) soft drinks and tea or coffee. We had become quite hungry and as we had to leave for the airport at 2 p.m. we quickly sought out a nice terrace for a light lunch. At Pastis Bistrobar I ate the most delicious toast avocado with a poached egg ever, I can highly recommend it.
After picking up our suitcase at the hotel we walked to the train station and in no time we were at Gardemoen. No hassle there like at Schiphol Airport, so we got through security quickly. At the airport we had a Scandinavian snack at Fiskeriet
with a glass of wine. Fortunately, because we had a one hour delay; we only arrived at Schiphol at 8 pm. The inconvenience of the delay was soon forgotten, as we looked back on a wonderful, inspiring weekend in Oslo.

We were in Oslo for exactly 72 hours, spread over four days. We felt like we had been there for a week. And yet we had not seen everything. In short, we will be back!

Shopping
Oh yes. You might be thinking: “What about the shops. I haven’t read anything about that”. That’s right. There was just no time for it every time I was in Oslo. And that for someone who has owned two wonderful tea shops and loves visiting shops with unusual concepts! Unthinkable, isn’t it? The next trip to Oslo, I have a goal. I am going to spend a whole day looking for nice shops so that I can tell you where to go.

Let’s go to Paris!
In my next blog I will take you to my beloved Paris. I get so many private requests if I know a nice hotel and where to eat. So… à bientot!

Photo credits: Koosje de Vries, Marion van den Blik, Oslo Visit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s